• anovi_dom-logo.jpg
  • Bcovid_tel.jpg
  • logo.jpg
  • porodicagrb.jpg
  • tastatura1.jpg

Епидемиолошка ситуација у општини Деспотовац прати епидемиолошку ситуацију у Србији, с тим да и даље имамо најмањи број заражених инфекцијом корона вируса и преминулих у региону, као и најмањи број заражених здравствених радника, што показује добру организацију захваљујући изузетном напору руководства Дома здравља Деспотовац и ангажованих у Covid амбуланти – наводи на самом почетку разговора координатор Covid амбуланте, докторка Биљана Анђелковић.

У Covid амбуланти јуче је обављено 76 прегледа, а за 26 лица је утврђено да испуњавају критеријуме за сумњу на инфекцију вирусом. После обављеног тестирања  је било позитивно 11 лица, па је на дан 18.12.2020.године на територији општине Деспотовац регистровано 214 случајева оболелих од инфекције изазване корона вирусом, од којих се 20 лица, док је нажалост 8 лица преминуло.

Докторка Биљана Анђелковић истиче да је тешко и здравственим радницима и пацијентима, па апелује на становништво општине Деспотовац да се суздрже од свих окупљања, да озбиљно схвате прописане мере од стране Владе Републике Србије.

Молим наше суграђане да не верују полу-информацијама и дезинформацијама са друштвених мрежа, да се никако не лече сами кући нити путем телефона, већ да се при појави првих симптома јаве у Covid амбуланту – наводи докторка Анђелковић.

Пацијенти са најтежим клиничким сликама који су збринути у Covid амбуланти управо они који су лечени ван Covid амбуланте и ван здравственог система. У претхода четири дана обављено је 163 графија плућа, од којих је 84 лица имало упале плућа, што је стварно велики број и говори о озбиљности ситуације, наводи в.д.директора доктор Миодраг Рајић.

Цовид амбуланта је пријемно-тријажни пункт, али због препуњености капацитета болница лекари сада ординирају терапију за лакше случајеве. Пацијентима се преписује терапија одређена од стране пулмолога.  Таква терапија даје се искључиво у Covid амбуланти, никако у Дому здравља, како не би дошло до угрожавања функција Дома здравља, запослених и пацијената. Дајемо све од себе да сачувамо здравље нашег становништва, истиче доктор Рајић.

Такође, директор је посебно нагласио да нема правила, већ да сви могу да се заразе инфекцијом корона вируса, без обзира на године и пол – осетљивост је иста, а с обзиром да је овакав вирус нешто потпуно ново и другачије од свега са чиме смо се сретали, доктор Рајић моли становништво да поштују све препоруке и прописане мере Владе Републике Србије и Општинског штаба за ванредне ситуације општине Деспотовац, како би што пре изашли из ситуације у којој се сада налазимо.